Õpiränne Islandil: loodusest tekstuuride leidmine

Tartu Kunstikooli õpetajad Anna ja Zoe käisid maikuus õpirändes Islandil meie pikaajalise koostööpartneri juures Gullkistanis, Center for Creativitys.

Gullkistani residentuuris on võimalik aeg maha võtta ning keskenduda oma loomingule. "Planeerimise oskus tuleb väga kasuks, kuna ise vastutasime enda päevakava ja professionaalse arengu eest," räägib Zoe. Zoe ja Anna peamine eesmärk oli video- ja fotoprojekt, kus Anna keskendus makrofotograafiale ja Zoe suuremale plaanile drooni abil. Valitud teemaks oli "Islandi mustrid", kus keskenduti looduse loodud tekstuuridele. Õpetajad planeerisid aega nii, et saaksid teha väljasõite võttepaikadesse ning oluliseks faktoriks planeerimisel oli ilm. 

Kui ilm oli tormine, veedeti aega residentuuris, kus suhtldi teiste kunstnikega, tegeleti video- või fototöötlusega. Anna tegeles ka majakate maalimisega akvarelli tehnikas, selleks külastati eelnevalt mitmeid majakaid saare peal.

Zoe rääkis ka lähemalt oma õpirände projekti loomisprotsessist: "Minu eesmärgik oli filmida drooniga ning harjutada tööd digitaalse kaameraga. Esimesed lennud drooniga olid tõeliselt põnevad ja täis adrenaliini, kuid samas ka väljakutseid, sest Islandi muutlikud ilmaolud ja raskesti ligipääsetavad võttepaigad nõudsid palju ettevalmistust ja täpsust. Iga kord, kui droon õhku tõusis, oli see justkui uus seiklus - tuli leida parimad võttenurgad ja kasutada valgust ja aega maksimaalselt ära.

Harjutades järjest rohkem, hakkasin end tundma üha enesekindlamalt. Sain aru, kuidas planeerida oma filmiprojekte ja valida sobivaimad võttepaigad, et saada võimalikult kvaliteetseid kaadreid. Iga filmimiskord õpetas midagi uut - olgu see siis drooni juhtimise peensused või kaamera seadistused. 

Selline teekond on olnud täis õppetunde ja avastusi. Nägin, kuidas iga kord, kui ületasin mõne väljakutse, kasvas minu oskuste pagas ja loominguline võimekus."


Kommentaarid